Ajánlatot kérek

fws blog

Webshop jogi követelmények - kötelező elemek webáruházad oldalán

2019. április 29.
Webshop jogi követelmények - kötelező elemek webáruházad oldalán

Webáruház nyitás lépései

Miután már kitaláltad a termék vagy szolgáltatáspalettád és kész üzleti modellel rendelkezel, sőt frappáns domain neved is megszerezted, webshop üzemeltetési igényedet be kell jelentened a helyi a jegyzőnél. A bejelentés után nyilvántartási számot kapsz a tevékenységi körödhöz. Fontos még megjegyezni, hogy speciális termékeknél külön szakhatósági engedélyre van szükség.  Ezt követően elkezdheted webáruházad oldalára feltölteni a kötelező elemeket, amelyek fogyasztóvédelem szempontjából elengedhetetlenek.

Kötelező elemek webshopodon

A honlapok kötelező elemeiről írt cikkünkhöz hasonlóan a továbbiakban végighaladunk azokon az adatokon és dokumentumokon, amelyeknek mindenképpen meg kell jelenniük webáruházad oldalán.

Úgy, mint a bemutatkozó weboldalaknál, a webshopoknál is könnyen és folyamatosan hozzáférhetően szükséges megjelennie az alábbi adatoknak az impresszum vagy kapcsolat aloldalon.

  1. a webáruházat üzemeltető cég neve
  2. a webáruházat üzemeltető cég adószáma, cégjegyzékszáma és a nyilvántartó cégbíróság
  3. cég székhelye, levelezési címe és elérhetősége
  4. webtárhely szolgáltató vállalkozás neve, székhelye és elérhetősége
  5. amennyiben szükséges, termékekkel kapcsolatos hatósági engedélyek


Kötelező dokumentumok webshopok részére

ÁSZF webshopoknak

A fogyasztóvédelmi ellenőrzések egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az e-kereskedelemre. Már az elmúlt években is emelkedett az ellenőrzések száma és úgy tűnik, hogy továbbra is növekvő tendenciára lehet számítani. Így a pontos, szabályoknak megfelelő ÁSZF fontosságát aligha szükséges hangsúlyoznunk. 

Az Általános Szerződési Feltételekről a vásárlások előtt kötelezően tájékoztatni kell a webshop felhasználóit. Az ÁSZF-ben mindenképpen informálni kell a vásárlót a termék vagy szolgáltatás tulajdonságairól és átvételi módjairól is. A szállítással kapcsolatban kihagyhatatlan információ a különböző szállítási lehetőségek költsége, határideje és módja. Ezenkívül szükséges megjeleníteni a fizetési lehetőségeket és kötelezettségeket egyaránt. 

Amire pedig különösen érdemes odafigyelni, mert a legtöbb fogyasztóvédelmi panaszhoz vezethet, az a szavatosság, jótállás és garancia feltételeiről szóló hatályos jogszabályoknak megfelelő tájékoztatás. Ezenkívül fontos még megjegyezni a fogyasztók elállási jogát, amely az ellenőrzéseken kritikus tényező. Részletes információért a hatályos kormányrendeletet itt találod.

Adatvédelmi tájékoztató weboldalaknak, webshopoknak

Biztosan tudod, hogy 2018. május 25. óta az adatvédelem Európa-szerte egyre fontosabbá vált. A GDPR szabályozás bevezetésének célja adataink biztonságban tudása az online térben is. Ez webáruházaknál kifejezetten fontos, mivel a vásárlók adataira szükségük van a tranzakciók végrehajtásához. Így a kitöltött regisztrációs vagy megrendelési űrlapoknál kötelező feltüntetni az adatvédelmi tájékoztató, amely elfogadása checkbox kipipálásával lehetséges.

Következő bejegyzésünkben részletesen beszámolunk az adatvédelmi szabályzatokról és bemutatjuk a GDPR webáruházakra gyakorolt hatását.